Column

Op de kaart gezet!

Voor het Utrecht Science Park hoef ik niet ver terug te blikken voor één van de hoogtepunten van dit jaar.

Op 29 november jl. besloot de Utrechtse gemeenteraad de buurtnaam ‘De Uithof ’ officieel te wijzigen in ‘Utrecht Science Park’. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van de kennisinstellingen en R&D bedrijven op het Utrecht Science Park in vervulling.

De weilanden van de Johannapolder werden in de jaren zestig en zeventig in gebruik genomen voor het destijds nieuwe Universiteitscentrum de Uithof. Met name het laatste decennium is het gebied uitgegroeid tot een centrum waar onderwijs en wetenschap samen optrekken met topzorg en hoogwaardige bedrijven. Rond 2012 werd daarom al besloten het gebied Utrecht Science Park te noemen. Deze naam past beter bij de (internationale) uitstraling van het gebied, maakt meteen duidelijk om welk type gebied het gaat en legt direct de link met de stad en regio Utrecht.

‘Kortom, een heel belangrijke mijlpaal en een prachtige stimulans voor de verdere ontwikkeling van het Utrecht Science Park de komende jaren’

Tot nu toe kon deze naam slechts halfslachtig worden doorgevoerd. ‘Utrecht Science Park’ werd door de partners al gebruikt in hun communicatie richting studenten, medewerkers, patiënten en bezoekers van het gebied. Maar bijvoorbeeld op het openbaar vervoer en op de vele verkeersborden wordt nog steeds De Uithof gebruikt. Om de naam echt consequent te kunnen doorvoeren was de officiële naamswijziging van de buurt nodig. De partners zijn dan ook heel blij met deze steun van de gemeente Utrecht, en natuurlijk ook van provincie en omliggende gemeentes De Bilt, Bunnik, Zeist, Houten en Nieuwegein, die de naamswijziging ondersteunen.

Na de inwerkingtreding van het officiële raadsbesluit kan de naamswijziging onder meer worden doorgevoerd op alle verkeersborden, van borden bij snelwegen tot fietsborden. Ook op de vele bussen en straks op de sneltram zal de bestemming (Utrecht) Science Park worden vermeld. De doorvoering van de naamswijziging leidt dus tot een veel betere zichtbaarheid van het Utrecht Science Park en draagt daarmee bij aan de lobby- en acquisitiekracht en de concurrentiepositie van het gebied voor de stad en de regio. Door het doorvoeren van de officiële naamswijziging wordt het Utrecht Science Park letterlijk en figuurlijk beter op de kaart gezet. Kortom, een heel belangrijke mijlpaal en een prachtige stimulans voor de verdere ontwikkeling van het Utrecht Science Park de komende jaren.

Jan Henk